onsdag 17 mars 2010


SVARTKRUTS TIPS

Vi i Little Creek Cowboys skjuter ju då ock då med svartkrut!

Här gjuts kulor och kokas fett och en del laddar patroner , mycket 

pyssel med detta under vintern så vi är väl förberedda till våren.


Här kommer ett trevligt recept på svartkrutsfett som är från 1850-talet: 


"ANVÄNDNING AF GRÄFSVINSFETT" 

Det är en känd sak, att gräfsvinsister med stor fördel användes 

till smörjande af skodon, gevärslås och fetlappar, och att det för 

sådant ändamål är lämpligare än många andra fettsorter. 


Då man utan tvifel bör taga vara på detta, liksom på allt annat 

som kan nyttigt anvädnas, och då få äro i tillfälle att år från år 

skaffa sig nytt förråd - vill jag meddela en af erfarenheten 

bepröfvad föreskrift för gräfsvinsistrets fätta behandling och 

förvarande. 


Sedan istert blifvit skildt från köttet, lägges det i en gryta till 

hälften fyld med vatten, som uppkokas vid lindrig och sakta eld. 

Man bör tillse att elden icke når grytans öfra del, ty då blir fettet 

vidbränt. 


Under den svaga uppkokningen afskummas fettet och hälles 

på buteljer, och fortsättes kokandet till dess allt fettet blifit 

afskirat. 


I vanlig kammarvärme få nu buteljerna med fettet stå orörda 

åtta till fjorton dagar, under hvilken tid det finare fettet eller 

oljan afskiljer sig från det gröfre och blir flytande ofvanpå. 

Man afhäller då denna olja och förvarar henne på flaskor, 

som korkas väl och dertill, om man vill vara försigtig, 

öfverbindas med blåsa. 


Beredningssättet är sålunda mycket enkelt, men man har 

dock derigenom fått en animalisk olja af förträffligaste 

beskaffenhet. Jag har sådan som förvarats i nio år, utan 

att hon tjocknad eller härsknat. 

Den fina oljan är nära färglös: blir oljan brun, så är det 

ett tecken att hon blifvit vidbränd. 


Det gröfre fettet eller buteljernas bottensat är utmärkt 

såsom smörja för jaktstöflarna. 


En annan användning af denna olja är till gevärspomada 

och fetlappar. Hon beredes då på följande sätt: 

Lika delar gräfsvinsolja och rent, hvitt vax uppvärmes i 

en porslinsdegel eller, i brist derpå i en thekopp af äkta 

porslin. När vaxet hunnit smälta, omröres blandningen väl 

och upphälles senad i förvaringskärl där det får stelna. 


Så ut och skjut ett "gräfsvin" och tillverka ert fett själva! 

Eller om ni inte orkar köp en burk i Ängelholm!!!!

Hälsningar från en som kokat själv.

Wyatt

Little Creek Cowboys

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar