SVARTKRUTS TIPS
Vi i Little Creek Cowboys skjuter ju då ock då med svartkrut!
Här gjuts kulor och kokas fett och en del laddar patroner , mycket
pyssel med detta under vintern så vi är väl förberedda till våren.
Här kommer ett trevligt recept på svartkrutsfett som är från 1850-talet:
"ANVÄNDNING AF GRÄFSVINSFETT"
Det är en känd sak, att gräfsvinsister med stor fördel användes
till smörjande af skodon, gevärslås och fetlappar, och att det för
sådant ändamål är lämpligare än många andra fettsorter.
Då man utan tvifel bör taga vara på detta, liksom på allt annat
som kan nyttigt anvädnas, och då få äro i tillfälle att år från år
skaffa sig nytt förråd - vill jag meddela en af erfarenheten
bepröfvad föreskrift för gräfsvinsistrets fätta behandling och
förvarande.
Sedan istert blifvit skildt från köttet, lägges det i en gryta till
hälften fyld med vatten, som uppkokas vid lindrig och sakta eld.
Man bör tillse att elden icke når grytans öfra del, ty då blir fettet
vidbränt.
Under den svaga uppkokningen afskummas fettet och hälles
på buteljer, och fortsättes kokandet till dess allt fettet blifit
afskirat.
I vanlig kammarvärme få nu buteljerna med fettet stå orörda
åtta till fjorton dagar, under hvilken tid det finare fettet eller
oljan afskiljer sig från det gröfre och blir flytande ofvanpå.
Man afhäller då denna olja och förvarar henne på flaskor,
som korkas väl och dertill, om man vill vara försigtig,
öfverbindas med blåsa.
Beredningssättet är sålunda mycket enkelt, men man har
dock derigenom fått en animalisk olja af förträffligaste
beskaffenhet. Jag har sådan som förvarats i nio år, utan
att hon tjocknad eller härsknat.
Den fina oljan är nära färglös: blir oljan brun, så är det
ett tecken att hon blifvit vidbränd.
Det gröfre fettet eller buteljernas bottensat är utmärkt
såsom smörja för jaktstöflarna.
En annan användning af denna olja är till gevärspomada
och fetlappar. Hon beredes då på följande sätt:
Lika delar gräfsvinsolja och rent, hvitt vax uppvärmes i
en porslinsdegel eller, i brist derpå i en thekopp af äkta
porslin. När vaxet hunnit smälta, omröres blandningen väl
och upphälles senad i förvaringskärl där det får stelna.
Så ut och skjut ett "gräfsvin" och tillverka ert fett själva!
Eller om ni inte orkar köp en burk i Ängelholm!!!!
Hälsningar från en som kokat själv.
Wyatt
Little Creek Cowboys

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar